Editors' Pick

Kapeka backdoor

A WithSecure egy újszerű hátsó ajtót fedezett fel, amelyet legalább 2022 közepe óta használnak a kelet-európai áldozatok elleni támadásokban. Az általuk Kapeka-nak nevezett kártevő egy rugalmas backdoor, amely minden szükséges funkcióval rendelkezik ahhoz, hogy a korai szakaszban eszközkészletként szolgáljon a kezelői számára, és hosszú távú hozzáférést biztosítson az áldozatok birtokához. A kártevő viktimológiája, ritka észlelései, valamint a lopakodási és kifinomultsági szintje APT-szintű tevékenységre utal.

A WithSecure átfedéseket fedezett fel a Kapeka, a GreyEnergy és a Prestige zsarolóvírus-támadások között, amelyek a jelentések szerint mind a Sandworm nevű csoporthoz kapcsolódnak. A WithSecure értékelése szerint a Kapeka valószínűleg a Sandworm arzenáljának új tagja. A Sandworm egy termékeny orosz nemzetállami fenyegető csoport, amelyet az Orosz Föderáció Fegyveres Erői Főparancsnokságának Főigazgatósága (GRU) működtet. A Sandworm különösen hírhedt az Ukrajna elleni pusztító támadásairól, amelyeket a térségbeli orosz érdekek érvényesítése érdekében hajt végre.

A Kapeka egy olyan droppert tartalmaz, amely egy hátsó ajtót dob le és indít el az áldozat gépén, majd eltávolítja magát. A backdoor először információkat gyűjt és ujjlenyomatot vesz mind a gépről, mind a felhasználóról, mielőtt továbbküldi az adatokat a fenyegető szereplőnek. Ez lehetővé teszi a feladatok visszaadását a gépnek, illetve a backdoor konfigurációjának frissítését. A WithSecure-nek nincs rálátása arra, hogy a Kapeka backdoor hogyan terjed a Sandworm által.

A Kapeka fejlesztése és telepítése valószínűleg követi a folyamatban lévő orosz-ukrán konfliktust, a Kapeka-t valószínűleg Közép- és Kelet-Európa vállalatai ellen irányuló célzott támadásokban használják Ukrajna 2022-es illegális inváziója óta.

Valószínű, hogy a Kapeka-t használták azokban a behatolásokban, amelyek a Prestige zsarolóvírus 2022 végi telepítéséhez vezettek. Valószínű, hogy a Kapeka a GreyEnergy utódja, amely maga is valószínűleg a BlackEnergy utódja volt a Sandworm arzenáljában.

FORRÁS