Editors' Pick

Befolyásolási műveletek az amerikai elnökválasztás előtt

A Kreml által támogatott szereplők fokozták az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra irányuló erőfeszítéseiket azáltal, hogy dezinformációt és hamis narratívákat helyeztek el a közösségi médiában és az álhíroldalakon – jelentették a Microsoft elemzői.

Az elemzők több, az orosz kormányhoz kötődő, egyedi befolyásszerző csoportot azonosítottak, amelyek a választások kimenetelének befolyásolására törekedtek, nagyrészt azzal a céllal, hogy csökkentsék az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást és belpolitikai harcokat szítsanak. Ezek a csoportok eddig kevésbé voltak aktívak a jelenlegi választási ciklusban, mint a korábbiak során, valószínűleg a kevésbé vitatott előválasztási szezon miatt.

Az elmúlt 45 napban a csoportok egyre több olyan közösségi média-bejegyzést és álhírcikket tettek közzé, amelyek megpróbálták szítani az Ukrajna amerikai támogatásával szembeni ellenállást, és megosztottságot szítottak olyan égető kérdésekben, mint a választási csalás. A befolyásolási kampányok Biden elnök mentális egészségével és korrupt bírákkal kapcsolatos kérdéseket is felvetnek. A Microsoft az elmúlt hetekben összesen több ilyen műveletet követett nyomon.

FORRÁS