Editors' Pick

2024-es kiberkárigény jelentés

A Coalition biztosító – vezető kiberbiztosítási szolgáltató – közzétette a 2024-es kiberkárigényekről szóló jelentését, amely részletezi a kialakulóban lévő kibertrendeket és azok hatását a Coalition biztosítottakra 2023-ban. 

A jelentés megállapította, hogy a 2023-as összes kárigény több mint fele (56%) pénzátutalási csalás (FTF) vagy üzleti e-mail kompromittálás (BEC) következménye volt, kiemelve az e-mail biztonság fontosságát, mint a kiberkockázatkezelés kritikus szempontját.

A fenyegetési szereplők pénzt akarnak kapni, és az e-mail postaláda könnyű helynek bizonyult a támadók számára a fizetési információk feltárására és a fizetési folyamatokba való potenciális beavatkozásra, hogy pénzeszközöket lopjanak – Robert Jones, a Coalition globális kárigényekért felelős vezetője szerint. 2023-ban a Coalition arra törekedett, hogy a lehető legfájdalommentesebbé tegye biztosítottaink számára a kiberincidensből való felépülést: Sikeresen segítettünk több mint 38 millió dollárnyi csalárd átutalást visszakövetelni, és a bejelentett ügyek 52%-át zsebből történő kifizetés nélkül kezeltük.

A jelentés azt is feltárta, hogy megnövekedett kockázatot jelentenek az olyan szervezetek, amelyek határon átnyúló eszközöket, például tűzfalakat és virtuális magánhálózatokat használnak. Bár ezek az eszközök segíthetnek a kiberkockázat csökkentésében, egyes határeszközök használata valójában növelheti a kiberkáresemény valószínűségét, ha ismert sebezhetőségekkel rendelkeznek. A Coalition megállapította, hogy az internetnek kitett Cisco ASA eszközökkel rendelkező vállalkozásoknál közel ötször nagyobb a valószínűsége annak, hogy 2023-ban káreseményt szenvednek el, az internetnek kitett Fortinet eszközökkel rendelkező vállalkozásoknál pedig közel ötször nagyobb a valószínűsége annak, hogy káreseményt szenvednek el 2023-ban.

A káresemények teljes gyakorisága 13%-kal nőtt az előző évhez képest, a káresemények teljes súlyossága pedig 10%-kal emelkedett az előző évhez képest, ami átlagosan 100 000 dolláros veszteséget eredményezett. A káresemények gyakorisága minden bevételi sávban nőtt, a 25 millió és 100 millió USD közötti bevételek között a legjelentősebb növekedést a vállalkozásoknál tapasztalták (32%-os növekedés éves szinten).

A zsarolóvírusok gyakorisága 15%-kal, a súlyossága pedig 28%-kal nőtt az előző évhez képest, és az átlagos veszteség meghaladta a 263 000 dollárt.

Amikor a biztosítottak ésszerűnek és szükségesnek találták a váltságdíj megfizetését, a Coalition segített a biztosítottaknak a követelések átlagosan 64%-kal alacsonyabb összegének kialkudásában.

FORRÁS