Editors' Pick

Kutatólaboratóriumok kiberfenyegetése

A Kanada kritikus infrastruktúrájának kiberfenyegetésekkel kapcsolatos sorozatának részeként a Canadian Centre for Cyber Security (Kanadai Kiberbiztonsági Központ) kiadott egy fenyegetési jelentést az orvosi, egészségtudományi és biogyártási ágazatok vezetőinek, a laboratóriumi infrastruktúrát védő kiberbiztonsági szakembereknek, valamint az egyéb kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsági üzemeltetőinek.

A jelentés szerint a pénzügyi motivációjú kiberbűnözők jelentik a legvalószínűbb kiberfenyegetettséget, amelyek a laboratóriumi hálózatokat és eszközöket ransomware szoftverek telepítésével és zsarolással, illetve személyes vagy védett információk ellopásával és értékesítésével fenyegetik.

Az államilag támogatott szereplők nagy valószínűséggel továbbra is a kanadai laboratóriumokat veszik célba, hogy kémkedés révén szerezzenek jogtalan előnyt. A központ úgy ítéli meg, hogy a Kínai Népköztársaság (KNK) által támogatott szereplők szinte bizonyosan a kanadai laboratóriumokat fenyegető legjelentősebb, államilag támogatott fenyegetést jelentik. 

Az államilag támogatott szereplők szinte biztosan olyan laboratóriumokat vesznek célba, amelyek egy külföldi állam kritikus hírszerzési igényeivel kapcsolatos kutatásokat végeznek, vagy kémkedés vagy megzavarás céljából egzisztenciális fenyegetést észlelnek.

Az államilag támogatott szereplők szinte biztosan dezinformációs kampányokat fognak alkalmazni olyan laboratóriumok ellen, amelyek olyan kutatásokat végeznek, amelyek potenciálisan kárt okozhatnak a külföldi államok hírnevének. Ezek a kampányok magukban foglalhatják a laboratóriumi hálózatok veszélyeztetését, valamint érzékeny információk kiszivárgását, módosítását és közzétételét.

A laboratóriumokat alacsony szintű kibertevékenységek, például hacktivisták által elkövetett, elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások (DDoS) fogják érinteni, amelyek valószínűleg nem fogják megzavarni a laboratóriumok működését.

FORRÁS