DedicatedEditors' PickLinux

Költözés Windowsról Linuxra

A Linuxról a többségnek az jut eszébe, hogy nehéz használni, ezért az emberek inkább elkerülik. A legtöbb ember csak azt várja el az operációs rendszertől („a gép lelke”), hogy működjön, és a Windows ezt is nyújtja: nem túlzottan bonyolult, és könnyű használni. Aki az előítéletei miatt nem szándékozik kipróbálni a Linuxot, sokat veszíthet.

Miért is éri meg Linuxra váltani?

Nyílt forráskód

A nyílt forráskóddal nemcsak az jár, hogy bárki kedvére módosíthatja a saját operációs rendszerét, hanem az is, hogy szinte végtelen számú variációból lehet választani, mindenkinek ízlése és a tervezett felhasználási módja szerint.

Szabadon testreszabható

Különböző grafikus kezelőfelületek (GUI) lehet telepíteni, akár egy alapra is, és ezen felületek széles körű testreszabhatóságot biztosítanak. Oly mértékben lehet módosítani a beállításokat, hogy az ember valóban sajátjának érzi a felületet.

Könnyen tanulható

A közhiedelemmel ellentétben a mai Linux verziók teljes mértékben felhasználóbarátok, és sokkal gyorsabban tanulhatóak, mint a Windows. Ha mégis elakadunk valahol, emberek milliói segítenek az online fórumokon és különböző tematikus csatornákon.

Kisebb a hardware követelménye

Míg a Windows 10 futtatásához 4Gb memória szükséges, addig a Linux 1-2 Gb memória felhasználásával is zökkenőmentesen fut a gépen.

Hol kezdjem?

A kezdők jellemzően annál a kérdésnél akadnak el (lehet, épp a változatok széleskörűsége miatt), hogy hogyan kezdjék el a Linux használatát. A javaslat: kezdjenek neki egy Ubuntu verzió segítségével, mint például a Linux Mint or Pop!_OS, vagy magával az Ubuval. Úgy lehet legjobban elsajátítani a Linux kezelését, ha olyan gyakran használjuk, amilyen gyakran csak lehet. Amint sikerült kiismerni a grafikus felületet, a határ a csillagos ég! (forrás)