Editors' PickSecurity

Az amerikai elnök szerint Kína állhat a SolarWinds ellátási lánc támadás hátterében

Hosszú, majdnem kéthetes hallgatás után az Amerikai Egyesült Államok Elnöke is megszólalt az eddigi legnagyobb mértékű, ellátási láncot ért kibertámadással kapcsolatban, mely támadás számos amerikai kormányzati ügynökséget, minisztériumot és háttérintézményt érintett, nem beszélve a jelentős számú nagynevű vállatokról, amik szintén az áldozatok között lehetnek.

A FireEye kiberbiztonsági cég december elején jelentette be, hogy egy, a céget ért kibertámadást követően ellopták tőlük az összes támadó eszközüket. Később egyre több információ derült ki a támadással kapcsolatban, melyek közül nem lényegtelen, hogy az eddigi információk szerint rendkívül nagy számú áldozata van a támadásnak, ezek között pedig több amerikai kormányzati hivatal is van.

A szakértők bár tartózkodtak a nyilvános attribúciótól, de a háttérben mindenki Oroszországot emlegette, mint a támadás lehetséges forrását, kitervelőjét, melyet Putyin elnök következetesen tagad.

Donald Trump elnök szombati tweetjeiben azonban teljesen új lehetőséget vázol fel, ezzel szembe helyezkedve saját külügyminiszterévél, Mike Pompeoval is.

Az elnök szerint a „fake news media” eltúlozza a támadás jelentőségét, és megemlíti, hogy a hírek jellemzően Oroszországára koncentrálnak, pedig lehetséges, hogy Kína áll a támadás hátterében.

Ez nem az első eset, hogy az elnök szembe helyezkedik kabinetje, tanácsadói véleményével, és Oroszország helyett más államokat (jellemzően Kínát) okolja az adott eseményért. (forrás)

One thought on “Az amerikai elnök szerint Kína állhat a SolarWinds ellátási lánc támadás hátterében

Comments are closed.