EUROPOL DECRYPTION PLATFORM

Az Europol új titkosítás visszafejtési platformot jelentett be, ami jelentősen növeli az Europol képességét a nyomozások során jogszerűen megszerzett adatok visszafejtésére. Az új visszafejtési platform mérföldkő az európai szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. A platform a tagállamok nemzeti bűnüldöző hatóságai számára elérhetővé lesz az alapjogok maradéktalan tiszteletben tartása mellett, a titkosítás korlátozása vagy gyengítése nélkül.

Az Europol Európai Számítógépes Bűnözés Elleni Központja (EC3) működteti a platformot, egyben biztosítja a szakértelmet, hogy a leghatékonyabb támogatást nyújtsa a tagállami vizsgálatokhoz.
Az EC3 elkötelezett a számítástechnikai bűnözéssel kapcsolatos nyomozó szervek támogatása iránt az EU-ban, akik fellépnek a kibertérben a kereskedelmi haszonszerzés (online csalás), emberkereskedelem, gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények (Budapesti egyezmény a számítógépes bűnözés ellen), vagy a kritikus infrastruktúrára és információs rendszerek elleni támadások ellen.

A hollandiai Hágában székhellyel rendelkező Europol támogatja az EU 27 tagállamát a terrorizmus, a számítógépes bűnözés és más súlyos és szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Emellett számos nem uniós partnerállammal és nemzetközi szervezettel is együttműködik. A különféle fenyegetésértékelésektől kezdve a hírszerzési és operatív tevékenységekig az Europol rendelkezik azokkal az eszközökkel és erőforrásokkal, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy Európát biztonságosabbá tegye.

Annak ellenére, hogy a mai sajtóközlemény nem tartalmaz részleteket arról, hogy miről is szól az új visszafejtési platform, az Európai Unió Tanácsának jelentése  [PDF] ad némi hátteret:

A jelentés szerint az Europol platformja szoftvereket és hardvereket egyaránt tartalmaz, amelyeknek támogatják a bűnüldöző szervek munkáját a bűnügyi nyomozás során jogszerűen megszerzett információk visszafejtésében.

A jelentés tartalmazza:

  • A tagállamoknak be kell fektetniük a megfelelő számítási kapacitású speciális hardverekbe és szoftverekbe, valamint a megfelelően képzett személyzetbe a titkosított fájlok és kommunikáció összetett eseteinek visszafejtésének biztosítása érdekében.
  • A tagállamoknak biztosítaniuk kell az összes érintett érdekelt fél közötti együttműködést, ideértve adott esetben a magánvállalatokat is, az illetékes hatóságok dekódolási képességének növelése érdekében.
  • A tagállamoknak fokozniuk kell a kutatást és fejlesztést az új és hatékonyabb visszafejtési módszerek kifejlesztése érdekében, és az Europol eszközeit, nevezetesen az Európai Számítógépes Bűnözés Elleni Központ (EC3) visszafejtő platformját kell használniuk a bonyolultabb titkosítási esetekhez.

Europol’s Executive Director Catherine De Bolle PRESS RELEASE