Editors' Pick

A Ransomware Task Force a zsarolóvírusok ellen

A zsarolóprogramok az elmúlt időszak egyik legnagyobb problémáját hozták el a kormányzati szervek és a vállalkozások számára is, nem beszélve a magánszféráról és a létfontosságú infrastruktúra üzemeltetőktől. A nemrégiben létrehozott Ransomware Task Force közzétette javaslatait egy keretrendszer kialakítására, amelyben 48 lépéses javaslatot tesznek a kormányzati és a ipari szervezetek részére a zsarolóvírus támadások megállítására.

A 2020 decemberében létrehozott, amerikai hátterű munkacsoport munkáját nemzetközi kormányzati szervek, szoftvergyártók, kiberbiztonsági vállaltok és kutatók támogatják, mind például a Microsoft, a Palo Alto és a Rapid7. A hatékonyabb védekezés érdekében az eddigi gyakorlatokat hátrahagyva egy intenzívebb fellépéssel számolnak a zsarolóvírus visszaélésekkel szemben. A megjelent anyag részletezi, hogy mekkora erőforrásokat és anyagi áldozatot követel a zsarolóvírusok elleni harc szerte a világon, ami évről-évre a többszörösére növekszik, emiatt kénytelenek lépni a szervezetek.

A javaslat alapja az, hogy a kriptovaluták nyomonkövetése legyen életszerűbb, több ismeretet tartalmazzon az ügyfelekről, vagyis legyen átláthatóbb. Ehhez viszont olyan változások szükségesek, amelyek a tőzsdei, a pénzügyi, a pénzmosás elleni és a terrorizmus elleni törvények változásait is igénylik. A javaslatokat egyelőre több mint 60 ipari, kormányzati, nyomozati, társadalmi és nemzetközi szervezet szakértője támogatja.

FORRÁS