Editors' Pick

A zsarolóvírus napjára

A WannaCry ransomware 2017. május 12-én érte el csúcspontját, ezt a napot az INTERPOL az Anti-Ransomware Day-nek, vagyis a zsarolóvírus ellenes napnak nevezte el. A szervezet nem csak megemlékezik a hírhedt napról, hanem tanácsokat is ad a szervezeteknek és az egyéneknek, hogy készítsenek biztonsági másolatot adataikról, mert csak így lehet biztonságosan élni napjainkban.

A zsarolóvírusok a legtöbb szervezet számára nagy kihívással járnak, még ha nem is a legfejeltebb fenyegetésről van szó, egy ilyen támadás napokra, hetekre működésképtelenné teheti a szervezeteket, nem beszélve arról, hogy jelentős költségekkel jár egy ilyen támadás. Nem véletlen, hogy olyan szervezetek is a zsarolóvírus évének nevezték 2020-at, mint a Sophos.

Azok a szervezetek, amelyek betartanak néhány egyszerű lépést, csökkenthetik a zsarolóvírus és egyéb támadásoknak való kitettségüket. Ilyenek a következők:

  • Fontos, hogy a vezetők és az alkalmazottak is megértsék a fenyegetéseket és tisztában legyenek a fenyegetettségekkel, így a tudatosság az egyik legfontosabb lépés.
  • Biztonsági mentés készítése a legfontosabb adatokról, fájlokról, legyenek azok szervezeti, vagy privát adatok. Fontos, hogy ezek mentését időszakonként ellenőrizze.
  • Az eszközeink frissítése, a részletekig. Nem elég a hivatalos operációs rendszer használata,  az alkalmazások, a hálózati eszközök frissítése ugyanúgy fontos eleme a biztonságnak, hiszen ezt használják ki a zsarolóvírusok a támadások során.
  • Használja a szakértők ajánlásait, keretrendszereit, mint a Ransomware Task Force.
  • Fontos, hogy ha zsarolóvírus áldozatává vált ne fizessen váltságdíjat. A friss trendek szerint nem kapja vissza az adatait, csak elenyésző részben. Sőt, a statisztikák szerint egy éven belül újabb zsaroló-, vagy egyéb támadás áldozatává fog válni. Ha nem ért a rendszere üzemeltetéséhez, a váltságdíj töredékéért tud alkalmazni olyan szakértőt, aki tud önnek segíteni a rendszeri naprakészen tartásában, a mentésekben.