Editors' Pick

Minden magyar veszélyben van!

Magyarország az ötödik legfenyegetettebb ország a zsarolóvírusok terén Európában

Kiemelkedően fenyegetettek a magyarok, ha zsarolóvírusról van szó

…és a fentiekhez hasonló címeket lehet látni az egész magyar nyelvű neten. Persze. Mármint igen, mindenki veszélyben van, és igen, a Te adataidra is kíváncsi lehet egy kiberbűnöző, a Te laptopod is lehet célpont, és igen, a Te ócska e-mail címed is sokat érhet valaki másnak, ha sikerül hozzáférni. Csak sajnos a sokak által szemlézett, Kaspersky által publikált EU statisztika kicsit sántít. Nem az adatok miatt, kétség sem merül fel bennem afelől, hogy a cég jóhiszeműen és körültekintően járt el az adatok begyűjtése és elemzése során, még csak az sem merül fel bennem, hogy ezzel a jelentéssel valamiféle piacszerzés lenne a céljuk. Igenis fontos, hogy az emberek, ez EU polgárai tisztában legyenek a fenyegetettséggel, és fontos, hogy mindig, mindenki résen legyen akár az online, akár az offline térben (FluBot-ra emlékszik még valaki?), és fontos a tudatosítás is, aminek része az ilyen jelentések közzététele és alapos elemzése.

Nekem márpedig az alapossággal akad egy kis gondom. A jelentés a gyártó termékei által összegyűjtött adatokon alapul. Tehát: aki nem használja a gyártó termékeit, arról nem szerepel adat a statisztikában, ahogy arról sem, aki nem járult hozzá az adatok statisztikai gyűjtéséhez (jó esetben persze). Innentől kezdve pedig az egész jelentés hitelessége, jobban mondva reprezentativitása kérdőjeleződik meg bennem.

2018 már régen volt, talán igaz sem volt. Akkor az ellátási lánc még csak a katonáknak (logisztikusoknak) jelentett valamit, a zsarolóvírusok még csak épp kezdtek szárba szökkenni, de a világpolitika már akkor is érdekes volt.

1370/2018. (VIII. 13.) Korm. határozat:

egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;

az európai parlament állásfoglalására irányuló indítvány

76.  felhívja az Uniót, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök ‒ mint például a Kaspersky Lab ‒ betiltása érdekében;

…és még sorolhatnánk, Hollandia, Csehország, Anglia is beállt a sorba. De ha eltekintünk attól, hogy akkoriban éppen egy politikus sem szerette a Kyspersky-t, mint gyártót, felmerül a kérdés, hogy a lakosság szerette-e?

Egy gyors keresés eredményeképpen az a (nem feltétlenül hiteles) eredmény jött ki, hogy a Kaspersky piaci részesedése azért nem olyan nagy. Talán középmezőny:

Top CompetitorsMarket Share
Trend Micro36.51%
Symantec Endpoint Protection14.78%
McAfee VirusScan10.65%
Tripwire2.96%
Carbon Black2.67%
Crowdstrike2.29%
IBM BigFix1.90%
Malwarebytes1.65%
Trend Micro OfficeScan1.56%
Kaspersky Antivirus1.37%
Symantec AntiVirus Corporate Edition1.37%
Eset Endpoint Security1.23%
IBM Tivoli EndPoint Manager (TEM)1.20%
McAfee Anti-Virus1.13%
Microsoft System Center Endpoint Protection1.09%
A Kaspersky vetélytársainak piaci részesedése

De a Statista szerint sem jobb a helyzet, ha a Windows alapú vírusirtókat vesszük alapul:

2020 májusi adatok
https://www.statista.com/statistics/271048/market-share-held-by-antivirus-vendors-for-windows-systems/

Természetesen azok az érvek, amiket a Kaspersky statisztika ellen felhoztam megállják a helyüket a fenti, talán nem friss statisztikák esetében is, de azért felmerül a kérdés: a cég elemzésében egész az EU-t említi, mint az elemzés célpontját, de ha tudjuk, hogy egyes EU országokban a termék jóval szélesebb körben elterjedt, mint más országokban, ahol a piaci részesedése meglehetősen kicsi, mennyire lehetünk benne biztosak, hogy az egyes országokra vonatkozó statisztikák pontosak, és a lehető legteljeskörűbbek? Szerintem semennyire sem.

Tehát, ha Magyarország az 5. a statisztikában, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vizsgált országok közül hazánk olyan rosszul áll (jól sem), jelentheti azt is, hogy más országokról nem áll rendelkezésre olyan mennyiségű és minőségű adat, ami a statisztikát jobban tudná árnyalni.

Ismét hangsúlyozom: Magyarország szerintem sem áll jól sem tudatosság, sem biztonság terén, és szerintem magas hazánkban a látencia az ilyen jellegű eseményekre vonatkozóan, de akkor sem tanácsos egyből átvenni egy gyártói statisztika állításait, még akkor sem, ha azzal egy ütős címlapot lehet írni bármilyen sajtótermék oldalaira.