Editors' Pick

Ironside

Long story short: A bűnüldözőknek egy belsős által sikerült hozzáférést szerezniük a bűnözők egyik kedvenc platformjához még 2018-ban, így sikeresen dekódolva több tízezer üzenetet, mely során nemrégiben 224 ausztrál bűnözőt tartóztattak le, és vádoltak meg összesen 526 bűncselekménnyel. Amiről a sajtó egésze hangos lesz még a művelet kapcsán, hogy a rendőrök felfoglaltak 3,7 tonna drogot, 35 millió dollár készpénzt, luxusautókat, stb. Kudos!

(forrás)

Amiről nem fognak szólni a hírek az az, hogy ezzel a művelettel veszélybe került mindannyiunk magánélete, biztonsága. Ez a siker ugyanis csak táplálni és erősíteni fogja azokat a hangokat, amik eddig is azt követelték, hogy minden végpontok közötti titkosítást szolgáltatásként biztosító cég illesszen be hátsó ajtót a szolgáltatásába, amin keresztül a bűnüldözők hozzáférnek a titkosítatlan kommunikációhoz. Ez pedig továbbra sem jó. Maga az Ironside művelet sikere elvitathatatlan, és persze kellett hozzá egy kis szerencse is, hogy legyen egy belsős ember, aki hajlandó volt (jó eséllyel nem keresztényi megfontolásokból) hozzáférést biztosítani a bűnüldözőknek az Anøm szolgáltatásaihoz, és a világ is egy kicsit jobb hely lett, de megéri-e nekünk, átlagos embereknek az, hogy minden üzenetünk bizalmassága veszélybe kerüljön? Ahogy eddig sem, most sem a rendőröktől féltem az adatainkat, mert egy jól működő demokráciában az ilyen hozzáférések meglehetősen jól körül vannak bástyázva. De épp a fenti példából látszik, hogy elég egy embernek máshogy gondolnia a dolgot, mint a többségnek, és megtörtént a baj. Képzeljük csak el, hogy a titkosított levezésünkhöz a beépített hátsóajtón keresztül a bűnüldözők hozzáfér(HET)nek. Nem teszik, mert nincs rá okuk, de a lehetőség fennáll. Majd jön valaki, aki nem ért egyet valamivel, vagy csak a személyedet nem kedvel egy adott illetőt, vagy sok pénzt ígértek neki, és kiadja a hozzáféréseket olyanoknak, akik nem tisztán játszanak. Persze, egy Átlagos Jóska egy Mezei Béla üzeneteire a kutya sem kíváncsi mindaddig, míg anyagi hasznuk nem származik belőle. Majd jönnek szépen az unokázós csalások, a zsarolások, vagy banki, pénzügyi azonosítók ellopása és sajátként történő felhasználása.

Nem szabad megengedni, hogy a hátsó ajtóval ellátott titkosítások iránti igény ismét fellángoljon. Szükségünk van a magánélet biztonságára, amit kizárólag úgy lehet szinte teljes mértékben garantálni, hogy NEM teszünk hátsóajtókat a titkosított üzenetkezelő alkalmazásokba. A rendőrök meg nyomozzanak, amihez sok sikert, erőt és egészséget kívánunk.