Editors' Pick

FinFisher kémeszközök

A FinFisher/FinSpy nevű szoftvert széles körben használják a rosszindulatú felhasználók, valamint a bűnüldöző szervek és a kormányok a világ minden tájáról. A német FinFisherGmbh több mint egy évtizede gyártja a szoftvert. Az Amnesty International világszerte nyomon követi annak használatát. Több emberi jogi aktivista nyomon követesére is használták.

A Kaspersky kutatói 2011 óta követik a FinSpy kémprogram windowsos, Mac OS-es és linuxos változatait. Az elmúlt időszakban a kutatók azonosítottak néhány gyanús telepítőprogramot, amik legális alkalmazásokhoz – pl. a TeamViewer, a VLC Media Player és a WinRAR – tartoztak és olyan rosszindulatú kódot tartalmaztak, amit nem tudtak ismert malware-hez kötni. Aztán egy burmai szerveren nyomokat találtak arra vonatkozóan, hogy a FinFisher Androidos verziójához köthetők a kártékony kódok.

Korábban azt feltételezték, hogy 2018 óta már nem aktív az egyik legnehezebben detektálható kémprogram, mert nem találták nyomát. Most azonban elgondolkodtak azon, hogy végig alkalmazva voltak az eszközök, csak nem voltak képesek azonosítani, olyan komolyan rejtették el azokat. Egyrészt azonosítottak olyan összetevőket, amely a kártékony tartalom telepítése előtt ellenőrzi a rendszert, hogy valóban a célszemély eszköze és nem egy biztonsági kutató cél számítógépe, csak ezek után telepíti a trójai és egyéb kártékony kódokat. A kutatók találtak arra utaló nyomokat, hogy képes a kártékony kód az UEFI-vel együtt betöltődni, ami elég ritka, mert nehezen kivitelezhető.

A Kaspersky a jelentésében több érdekes részletet is bemutat és ismét jelzi, hogy együttműködés szükséges a biztonsági kutatók között, hogy az ilyen jellegű fenyegetésekkel szemben fel tudjanak lépni, valamint néhány hasznos tanácsot is megosztott:

Megbízható oldalakról töltsön le alkalmazásokat.

Frissítse az alkalmazásait és operációs rendszerét.

Ne bízzon meg az ismeretlen forrásokban, legyen az e-mail, link, vagy fájl.

Használjon biztonsági megoldásokat számítógépén és mobileszközén is.

FORRÁS