Editors' Pick

Kriptovalutában utazó csalókat kapcsoltak le

A kibertérben gyakran kihasználják a kriptovaluta tulajdonosokat, akik jó befektetés ígéretére megadják a tárcáik adatait, vagy csak utalnak egy kisebb összeget a nagy megtérülés reményében. Most az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SBU) lekapcsolt hat olyan telefonközpontot, amelyek részt vettek az ilyen jellegű kihasználásában.

Az eljárás során, amit a Lviv városában hajtottak végre, nagyságrendileg 100 alkalmazottat foglalkoztató csalókból álló bandát tartoztattak le. Lefoglalták a hozzájuk tartozó informatikai eszközöket a bérelt lakásokban, irodákban. 

A kivételesen magas, jó hozamú ajánlatokkal átverték a nemzetközi ügyfeleket, vagy csak olyan ajánlatokat kaptak a felhasználók, hogy egy hatalmas értékű kupont kapnak a kriptotőzsdén, amennyiben befizetnek egy kisebb összeget (0,005 bitcoint, kb. 200 USD). Ez persze a kiberbűnözők profitja lett.

A rajtaütés valószínűleg egy nemzetközi akció része lehetett, mert a FBI többször felhívta a figyelmet az ilyen jellegű csalásokra és tanácsokat is ad a kriptovaluta felhasználóknak.

FORRÁS