Editors' Pick

EU: a tömeges megfigyelés tiltása

Szigorúan tiltaná az EU a biometrikus azonosítás közterületi használatát. Kínában kiterjedt megfigyelőrendszereket használnak a mesterséges intelligencia segítségével. Az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, amely lényegében az mesterséges intelligencia használatával működtetett biometrikus tömeges megfigyelési technológiák, például az arcfelismerő rendszerek betiltását szorgalmazza a kontinensen. 

A parlament képviselői 377 igen, 248 nem és 62 tartózkodás mellett felkérték az EU jogalkotóit, hogy tiltsák be az arcfelismerő rendszerek használatát a köztereken, illetve vezessenek be szigorú szabályozást a mesterséges intelligencia rendőrségi használata kapcsán.

A tiltás egyetlen kivételt képeznek a bűncselekményekkel gyanúsított esetek, de akkor is ki kell zárni az arcfelismerő adatbázisok használatát az adott személy bűnösségének igazolására vagy bizonyítására használt eszközök közül.

A parlament arra is felszólította az Európai Bizottságot, ne engedje, hogy az embereket egy társadalmi kreditrendszer által meghatározott pontok alapján rangsorolják. Ilyen rendszer Kínában már évek óta működik, igen súlyos következményekkel. 

FORRÁS