Editors' Pick

Ügyfelek vizsgálata

A közelmúltban 14 jelentős kiberbiztonsági szakértő tett közzé egy tanulmányt, amiben bírálják az Apple és az Európai Unió terveit, illetve, ezen belül az ügyfelek eszközeinek szkennelését. A szakértők bírálatának kereszttüzében az a gondolat áll, melyet -a kutatók szerint – mind az Apple, mind az EU el kíván érni, hogy azok ellenőrizzék a felhasználók telefonjait illegális tartalmakat keresve. A kutatók eredménytelen és veszélyes stratégiának nevezték a tervezett eljárást.

A tanulmányban 46 oldalon írják le a kutatók, hogy miért járhat nem várt hatásokkal az ilyen eljárás. Az Apple ötlete szerint az iMessage szolgáltatásban küldött és fogadott, illetve az iCloud felhőbe feltöltött fényképeket fogja vizsgálni, gyermekek elleni szexuális erőszakra utaló jeleket keresve. Amennyiben ilyet talál, a mesterséges intelligencia (AI) jelez az Apple-nek, ahol emberi moderátorok átvizsgálják a jelentést, majd értesítik az illetékes hatóságokat amennyiben illegális tartalmat talál. Az Európai Unió tagjai által tervezett javaslat hasonló visszaélések, szervezett bűnözés és terrorista tartalmak észlelésére terjedne ki, akár titkosított alkalmazásokra is, az Unió teljes területén.

A kutatók szerint ez a technológia lehetővé teszi a személyes magáneszközök teljes tartalmának minden törvényes ok nélküli megismerését, ami rendkívül veszélyes az üzleti életre, a nemzetbiztonságra, a közbiztonságra és a magánéletre egyaránt.

FORRÁS