Editors' Pick

Műholdas navigációs zavarok

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a háború – február 24-i – kirobbanása óta a zavarás és vagy az esetleges hamisítás felerősödött a konfliktusövezetet körülvevő földrajzi területeken és más területeken. Az EASA szerint a GPS-interferenciák erőteljesen érzékelhetők Kalinyingrád orosz enklávéjában, a Baltikumban, Finnország keleti részén, a Fekete-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és Irak északi részén észlelték.

A GNSS (Global Navigation Satellite Systems) zavarásának és/vagy esetleges meghamisításának hatásait a repülőgépek repülésük különböző fázisaiban észlelték, ami bizonyos esetekben a biztonságos leszállási végrehajtásának ellehetetlenítése miatt átirányításhoz, vagy akár célváltoztatáshoz vezetett. A hatóság azonban azt is jelezte, nem valószínű, hogy fel kell függeszteniük a repülési műveleteket.

Az EASA felkérte a légi közlekedésben dolgozókat, hogy jelentsenek minden GPS-rendellenességet, és figyelmeztetett, hogy a repülőgép-üzemeltetőknek készen kell állniuk más navigációs eszközök használatára is, ha műholdas rendszer nem megbízhatóan működik, meghibásodik.

FORRÁS