Editors' Pick

Tárhely hiány Oroszországban

Oroszország felhőalapú tárolási válsággal néz szembe a nagy nyugati felhőszolgáltatók, többek között a Google és a Microsoft szankciói miatt. A Kommerszant – egy orosz napilap – szerint ez a helyzet két hónapos mozgásteret hagy az országnak, mielőtt az helyi adatközpontokban elfogy a tárhely.

Ugyanakkor az orosz Digitális Transzformációs Minisztérium felülvizsgálatot végzett az adatközpontokban az alapvető szolgáltatások működésének garantálása érdekében, ami alapján a kormányszóvivői tájékoztatás szerint nincs kritikus a tárhely hiány, sőt jelenleg azt vizsgálják, hogy mennyi áram szabadul fel, ha a nyugati cégek elhagyják Oroszországot.

A szankciók miatt az orosz magáncégek kénytelenek voltak a helyi felhőalapú tárolási szolgáltatókhoz keresni. A MegaFon telefonszolgáltató tárhelyigénye ötszörösére, a ВКонтакте (VKontakte, VK orosz alapítású közösségi hálózat) pedig 20%-kal nőtt az elmúlt hetekben. Ahogy ez a tendencia erősödik, az orosz adatközpontok egyre közelebb kerülnek határaik eléréséhez. Szakértők szerint a szórakoztatóipar fogja először érezni a válság hatásait. 

A probléma akkora jelentőséggel bír a kormány számára, hogy a Digitális Transzformációs Minisztériumon keresztül találkozót hívott össze a nemzeti technológiai cégek, a Sberbank, az MTS, az Oxygen, a Rostelecom, az Atom-Data, a Croc, ill. A Yandexnek olyan megoldást találnia, amely segít kielégíteni az állam növekvő IT-tárhelyigényét. Az egyik legnagyobb fogyasztó maga az orosz állam, ami terabyte-ok használ naponta. Az egyre elterjedtebb a megfigyelő és arcfelismerő kamrearendszerek, amelyek egyre több felhőalapú tárolást igényelnek. Csak Moszkvában 200 000 kamera működik a nap 24 órájában.

Az orosz hatóságok három javaslatot fontolgatnak a probléma megoldására. Az egyik a vállalatok és fogyasztók számára fenntartott összes tárhely állami megvásárlása, ami az orosz magánpiacon okozna jelentős problémákat. Lehetőség még egy drasztikusabb intézkedés is, ami szerint a „nyugati” informatikai infrastruktúra kisajátítását jelentené, azaz amit a nyugati felhőalapú tárolócégek hátrahagytak az országban, azt beépítenék a helyi infrastruktúrába. Az ország jelenleg több cég elkobzását és államosítását vizsgálja.

A harmadik megoldás az eszközök vásárlását fontolgatja, az állam felügyelete alatt álló adatközpontok fejlesztését. Ez azonban az egyik lebonyolultabb lehetőség. A szankciók miatt az árak az egekbe szöktek, és sok cég nem ad el hardvert Oroszországnak, köztük az ázsiai Huawei óriáscég, amely március 26-ig felfüggesztette minden tevékenységét az országgal.

FORRÁS

FORRÁS