Editors' Pick

Küszöbön az EU kiber-ellenállóképességről szóló törvény

Az EU 2022 szeptemberében javaslatot tesz a kiber-ellenállóképességről szóló törvényre (Cyber Resilience Act), amely biztosítja, hogy az internethez csatlakoztatott intelligens eszközöknek, vagy ismertebb nevén az IoT-k, mint például a hűtőszekrényeknek, tévéknek meg kell felelniük az Európai Unió szigorú kiberbiztonsági szabályainak, különben pénzbírsággal és betiltással kell számolniuk.

Az EU végrehajtó szerve szeptember 13-án fogja bejelenteni a Cyber Resilience Act elnevezésű javaslatát, amely uniós országok hozzájárulását követően valószínűleg törvényerőre emelkedik. Az Európai Bizottság dokumentuma aggodalmát fejezi ki az elmúlt évek kiberbiztonsági támadásaival kapcsolatban. A szabályok évi 290 milliárd euróval csökkenthetik a vállalatok kiberincidenseinek költségeit, szemben a dokumentum szerint körülbelül 29 milliárd eurós megfelelési költséggel.

A gyártóknak fel kell mérniük termékeik kiberbiztonsági kockázatait, és meg kell tenniük a megfelelő eljárásokat a problémák megoldására. A vállalatoknak 24 órán belül értesíteniük kell az EU kiberbiztonsági ügynökségét, az ENISA-t az incidensekről, amint tudomást szereznek a problémákról, és intézkedéseket kell tenniük a problémák megoldására.

FORRÁS

FORRÁS