Editors' Pick

Iráni vádlottak

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma három iráni állampolgárt vádol azzal, hogy amerikai számítógépes hálózatok törtek fel és zsarolóvírust telepítettek, majd váltságdíjat követeltek áldozataiktól. 

A vádlottak a használt hálózati eszközök és szoftveralkalmazások ismert sebezhetőségeit használták ki, hogy hozzáférjenek az áldozatok számítógépes rendszereihez, és kihasználják azokat.

Az Egyesült Államok New Jersey kerületi kerületi bíróságának vádirata ismertetett néhány olyan incidenst, amelyek során váltságdíj követeléseket küldtek a feltört hálózatokon lévő nyomtatóknak. Az egyik esetben egy könyvelő cégnek küldött nyomtatott üzenetben állítólag ez állt: Ha úgy dönt, hogy nem fizet, vagy megpróbálja visszaszerezni azokat, eladjuk az adatait.

Az áldozatok között voltak kisvállalkozások, kormányzati szervek, nonprofit szervezetek, oktatási és vallási intézmények, valamint több kritikus infrastruktúra, így egészségügyi központok, közlekedési szolgáltatók és közüzemi szolgáltatók.

A három vádlott szabadlábon van, az Amerikai Egyesült Államokon kívül, de körözés alatt állnak.

FORRÁS