Olasz rendőrségi honeypot

2022 májusában az olasz rendőrség gyakorlatilag egy csapdát állított a kalóz IPTV szolgáltatást igénybe vevőkre, amikor egy a hatóságok által felügyelt csatornát indított. Amikor a felhasználók megpróbáltak hozzáférni illegális adatfolyamokhoz, egy figyelmeztető üzenet kaptak, hogy rossz úton járnak. Mostanában érkeztek meg a pénzbírságok postai úton. Az elmúlt két évtizedben a felhasználók milliói által látogatott kalózoldalakat és szolgáltatásokat jogi lépésekkel sorban bezárták. 

A legtöbb szerzői jog tulajdonosa kerüli a fogyasztói szintű kalózok közvetlen elérését, főleg azért, mert valakinek a nagymamájának a beperelése nem a legjobb PR, még ha a dolgok is sikerülnek, az eredmények korlátozottak.

A legjobban bevált gyakorlat, hogy a weboldalak üzemeltetőit veszik célba, ami sokkal hatékonyabb, mert így a felhasználók bizalma is meginog a szolgáltatásokkal kapcsolatban. Az olasz rendőrség is ezt a modellt követte: leállította a kalóz IPTV-szolgáltatásokat ( 1 , 2 , 3 ), és figyelmeztette a felhasználókat, hogy ők következnek.

A posta 154 eurós közigazgatási jogsértési bírságról, illetve visszaesés esetén 1032 eurós büntetésről szóló csekkeket jutatott el az előfizetőkhöz.

FORRÁS