Editors' Pick

ChatGPT: kiberbiztonsági fenyegetés?

Marcus Hutchins, a fekete black/white hat hacker 2017-ben a címlapokra került a WannaCry ransomware terjedésének megállításával miatt. A CyberScoopnak adott interjújában a ChatGPT képességeiről adott tájékoztatást és tesztelte, hogy használható-e a chat-bot rosszindulatú programok írására? Hosszú ideig tartó trükközés után Hutchins képes volt létrehozni egy zsarolóprogram összetevőit – egy fájltitkosítási rutint –, de amikor megpróbálta kombinálni ezt az összetevőt más funkciókkal, amelyek egy teljes értékű kártevő létrehozásához szükségesek, a ChatGPT kudarcot vallott. 

Az ilyen típusú kezdetleges rendezési problémák a generatív mesterséges intelligencia rendszerek, például a ChatGPT hiányosságait szemléltetik. Bár képesek olyan tartalmat létrehozni, amely rendkívül hasonlít a betanított adatokhoz, a nagy nyelvi modellek gyakran hiányoznak a hibajavító eszközökből és a kontextus ismeretekből, amelyek a tényleges szakértelmet képezik.

A ChatGPT lenyűgöző módot kínál például hatékonyabb adathalász e-mailek készítésére. Az oroszul beszélő hackerek számára, akik nehezen tudnak kattintható üzeneteket írni anyanyelvi hangzású angolul (vagy más célnyelven), a ChatGPT fejlesztheti írási készségeiket. A támadások túlnyomó többsége e-mailekből indul ki, és az e-mailes támadások túlnyomó többsége nem rosszindulatú támadás – mondja Asaf Cidon, a Columbia Egyetem számítástechnikai adjunktusa és a Barracuda kiberbiztonsági cég tanácsadója.

Valószínű, hogy az olyan eszközök, mint a ChatGPT, valószínűleg növelik a megfelelő fenyegetés szereplőinek számát. 

FORRÁS