Editors' Pick

Ne nyilatkozzon – javaslat egy minisztertől

A brit kormány egyik meg nem nevezett minisztere azt mondta, hogy hallgassanak egy két évvel ezelőtti „katasztrofális” zsarolóvírus-támadás hatásait – mondta Mary Lanigan a Redcar és a Cleveland Borough Council vezetője, a Nemzetbiztonsági Stratégiával foglalkozó Vegyes Bizottság (JCNSS – Joint Committee on the National Security Strategy) ülésén.

A központi kormány egyik minisztere azt mondta a tanács vezetőjének bármi is legyen az, álljuk a költségeket, de végül nem kaptak támogatást, ami körülbelül 7 millió fontba (8,6 millió dollárba) került a tanácsnak – ami milliókkal meghaladta a tartalékaikat.

A Redcar és a Cleveland Council elleni támadás 2020 januárjában történt, éppen akkor, amikor a COVID-19 világjárvány kezdetét vette, és az Egyesült Királyságban a helyi hatóságok erőforrásai óriási nyomás alá kerültek.

Lanigan hozzátette, hogy a támadás nemcsak a tanács nyilvántartásait zárolta le, hanem a telefonvonalakhoz, e-mailekhez, számítógépekhez, nyomtatókhoz és egyéb elektronikus eszközökhöz való hozzáférést is. A közvélemény tudta, hogy zsarolóvírus támadás érte, de azt nem, hogy ez mennyire súlyos… ez katasztrofális volt, nem csak a tanács, hanem a lakosok és az általunk kiszolgált emberek számára is – mondta Lanigan. 

A tanács vezetője elismerően nyilatkozott a GCHQ részét képező Nemzeti Kiberbiztonsági Központ munkatársairól, akik segítettek a tanácsnak prioritásként kezelni a gyermekszolgálatok mielőbbi újraindítását.

Bár egyes szolgáltatások heteken belül működtek, összességében több mint nyolc hónapba telt, amíg a tanács újra működött – ez az időszak, amely alatt az Egyesült Királyság bezárkózott, és az önkormányzati bevételek és szolgáltatások további kihívásokkal néztek szembe.

FORRÁS

FORRÁS