Editors' Pick

Ajándékkártya csalások az USA-ban – milliárd dollárnyi kár

A ProPublica közelmúltbeli vizsgálata fényt derít egy kifinomult, kínai szervezett bűnözői csoportok által irányított ajándékkártya-csalási rendszerre, amely az amerikai fogyasztókat veszi célba, és több százmillió, ha nem milliárd dollárnyi dollárt szipkázhat el. Ez a “kártyacsalásnak” nevezett bűncselekmény az üzletekben értékesített ajándékkártyák meghamisításával jár. A tolvajok manipulálják ezeket a kártyákat, megváltoztatják vagy rögzítik a számukat és a PIN-kódjukat, hogy aztán visszavigyék az üzletbe, ahol ezek segítségével lopják meg a gyanútlan vásárlók, akik a hamis kártyákat megvásárolják.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) válaszul elindította a “Red Hook projektet”. Ez a művelet a fogyasztói panaszok riasztó megugrása miatt jött létre, és a csaló tevékenységgel kapcsolatos letartóztatások sorozatát eredményezte. Az elmúlt 18 hónapban országszerte végrehajtott mintegy 100 letartóztatásból 80-90 esetben kínai állampolgárságú vagy kínai származású személyeket tartóztattak le. A nyomozati erőfeszítések nyomán azonosították az e rendszerek által finanszírozott egyéb illegális tevékenységeket, többek között a kábítószer- és emberkereskedelmet.

A probléma nagyságrendje óriási, a kiskereskedők, mint például a Target, akár 300 millió dolláros veszteségről is beszámoltak a kártyacsalások miatt. A növekvő tudatosság és a nagy kiskereskedőkkel szemben tett jogi lépések ellenére e csalóhálózatok állhatatossága és kifinomultsága jelentős kihívást jelent. A szövetségi és helyi hatóságokat, valamint a kiskereskedelmi ágazatot arra ösztönzik, hogy hatékonyabban működjenek együtt a probléma leküzdése érdekében. Olyan intézkedéseket javasolnak, mint az ajándékkártyák csomagolásának biztonságának javítása, a kártyakijelzők szorosabb figyelemmel kísérése és az elkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetések végrehajtása, hogy megfékezzék e csalás széles körű hatását az amerikai fogyasztókra és a gazdaság egészére.

(forrás)