Editors' Pick

Több milliárd Discord-üzenet eladó

Az internetes kaparós (scraping) Spy.pet azt állítja, hogy több mint négymilliárd nyilvános üzenetet gyűjtött be közel 620 millió felhasználótól több mint 14 000 Discord csevegőszerveren – és eladja a hozzáférést ehhez a készlethez.

A szolgáltatás 2023 novembere óta működik, felszívja a felhasználók és a szerverek tevékenységét. Igen, bizonyos értelemben már minden információ nyilvános – a Discord olyan, mint az IRC a szteroidokon –, és ez emlékeztet arra, hogy nem lehetetlen összegyűjteni ezt a sok fecsegést különféle célokra (ha nem felügyeletre, akkor mesterséges intelligencia modellek képzésére) szolgáló botok segítségével.

A weboldal többféleképpen is bemutatja az általa gyűjtött adatokat. Minden ismert felhasználónak van profilja, amely tartalmazza az összes ismert álnevet, névmást, más platformokhoz, például a Steamhez és a GitHubhoz kapcsolódó fiókokat, a csatlakoztatott Discord-szervereket és a nyilvános üzeneteket. Ha szó szerint kémkedni szeretne egy Discord-felhasználó vagy -felhasználók után, a Spy.pet lehetővé teszi ezt, felár ellenében.

Valójában az adatvédelmi sértő webhely adatbázisának áttanulmányozása nem ingyenes. A felhasználóknak krediteket kell vásárolniuk a profilok megkereséséhez, a beszélgetések archívumainak eléréséhez és a szerverek kereséséhez anélkül, hogy le kellene hűlniük. Minden kredit egy centbe kerül, és mivel egy felhasználói profil elérése tíz kreditbe kerül (a gyorsítótárazott profilok esetében hét), így csak egy tized dollárba kerül valakinek a keresése. Természetesen a Spy.pet csak kriptovalutát vesz fel fizetésre.

Az adatok lekaparása manapság bevett gyakorlat, de van néhány szabály, amelyek megszegése esetén jóval többe kerül néhány dollárnál. A kiskorúakkal kapcsolatos adatok lekaparása és értékesítése, különösen beleegyezés nélkül, a világ legtöbb részén illegális, beleértve az Egyesült Államokat is.

Amikor pedig adatokat gyűjt az Európai Unió (EU) polgárairól, rendelkeznie kell egy módszerrel, amellyel eltávolíthatják adataikat. A Spy.pet rendelkezik egy „Eltávolítás kérése” gombbal, de ha rákattint, egy Pókember-film idegesítő részlete jelenik meg, ahol a hírszerkesztő Peter Parkeren nevet.

FORRÁS