Editors' Pick

Több száz kibertámadás érte Ukrajnát

A Microsoft ismertette az Ukrajna elleni Oroszország által támogatott kibertámadások valódi mértékét az invázió óta, ami szerint több száz orosz hackercsoport próbálkozott eddig az ország infrastruktúrájával és az ukrán állampolgárokkal. A támadások közé tartozik a kritikus rendszerek lerombolására, valamint a civilek kritikus életfontosságú szolgáltatásokhoz és megbízható információkhoz való hozzáférésének megzavarására szolgáló pusztító kártevők használata is.

Közvetlenül az invázió előtt kezdődően legalább hat különálló, Oroszországhoz kötődő nemzetállami szereplő több mint 237 hadműveletet indított Ukrajna ellen, beleértve a pusztító támadásokat, amelyek folyamatban vannak, és veszélyeztetik a polgári jólétet.

A pusztító támadásokat széleskörű kém- és hírszerzési tevékenység is kísérte. Korlátozott kémtámadási tevékenységet is megfigyelt a Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) más NATO-tagállamok bevonásával, és néhány dezinformációs tevékenységet is

A MSTIC azonosította a GRU, SVR és FSB orosz hírszerző szolgálatokhoz (beleértve az APT28, Sandworm, Gamaredon, EnergeticBear, Turla, DEV-0586 és UNC2452/2652) kapcsolódó fenyegetéscsoportokat a konfliktusokban, akik fokozzták az Ukrajna és szövetségesei elleni támadásaikat 2021 márciusától kezdődően.

A Microsoft arra is felfigyelt, hogy közvetlen kapcsolat van a kibertámadások és a katonai műveletek között, mivel a hackelési kísérletek és a jogsértések közötti időzítés szorosan megegyezik az orosz hadsereg által koordinált rakétacsapások és ostromok időzítésével.

FORRÁS

FORRÁS